För den som gillar glass finns det många smultronställen. Att äta riktigt god glass på sommaren är verkligen toppen även om det kanske inte är lika nyttigt som gröt och genom att hitta de ställen som har extra god glass eller ett riktigt fint läge blir njutningen större. Ett smultronställe som finns i en mindre svensk småstad och som kallar sig själva för en glassrestaurang är Smultronstället. De heter alltså även Smultronstället, förutom att vara ett smultronställe. De serverar dock inte smultron, utan främst glass. Glass i mängder står på deras menyer.

Smultronstället ligger i Söderköping som är en ganska liten stad i Östergötland som ligger lite avsides, söder och öster om Norrköping och en bit från motorvägen E4. Söderköping är kanske mest känt för att det går en bit av Göta Kanal genom den lokala småstadens mest centrala delar. I närheten av kanalen ligger Smultronstället i ett fint läge med väldigt fin utsikt och en stor uteservering i en ganska öppen miljö. Adressen är Slussplan, Kanalgatan i Söderköping. Trots att priserna är höga för att vara glass så brukar Smultronstället vara ett ställe som det kan bli långa köer till, och särskilt om vädret är fint. Det beror bland annat på att många av ställets besökare åker dit från andra städer i samma region, så därför blir det många fler besökare än om endast personer som bor i Söderköping hade gått dit för att äta glass. Totalt finns det ungefär 150 sittplatser på Smultronstället så för att endast servera glass eller huvudsakligen fokusera på glass är Smultronstället ett ställe med relativt många sittplatser.

Varje år säljer de cirka 90 000 liter glass och har över 180 000 besökare, enligt egna uppgifter. Förutom glass så finns det bland annat te och en rad olika sorters kaffe samt paj, pannkakor och våfflor på menyn. Priserna på glassarna med innovativa upplägg varierar men de flesta kostar mellan 95-130 kronor. Vissa kostar runt cirka 70 kr.